Vuxenutbildning i Bishoziprojekten

Vuxenutbildning

När vi skulle organisera kvinnorna i Bishozi började vi med att måla tillsammans med temat ”Hur kan vi själva förbättra våra levnadsvillkor i framtiden” ? Det som kvinnorna målade utgjorde sedan underlaget för vår fortsatta verksamhet. I bilderna som kvinnorna gjorde tillsammans i mindre grupper kunde man inte bara se getter och kor, vatten och grödor utan också skolbyggnader. Det visade sig när skola och utbildning kom på tal att nästan 80% av kvinnorna inte kunde läsa och skriva ens på sitt eget stamspråk. En del var inte säkra på hur många nollor det var i 100 eller 1000. Många av dem hade aldrig fått möjligheten att gå till skolan som barn. Eftersom alla redan kunde sköta getter och getbanken var det första projektet vi var helt överens om att starta så tänkte jag att om man knyter ihop vuxen-utbildning en dag i veckan med att få låna getter så kommer nog alla kvinnorna till skolan direkt. Det visade sig emellertid att så gott som alla kvinnor verkligen ville börja studera även om de skulle få vänta på sin första låneget.

Getterna blev en morot för männen istället som först inte ville att deras fruar skulle gå till skolan varje lördag som vi bestämt. När männen hörde att kvinnorna som kom till skolan skulle få getter så ändrade de sig och släppte iväg sina fruar.

När kvinnorna lär sig läsa och skriva höjs deras status i samhället och när de lär sig räkna är de inte lika lättlurade längre när de säljer sina korgar eller andra varor. De kvinnor som är valda till ledare av de andra kvinnorna får dessutom utbildning i ledarskap. Alla som studerar får med tiden ett bättre självförtroende och vågar göra sina röster hörda.

En extra bonus med lördagsundervisningen är att alla kvinnor träffas och kommer ifrån ensamheten kring hemmet. De blir en kraft i samhället. Vill du veta mer eller vara med och bidra till kvinnornas vuxenutbildning?

Kontakta annette.rosati@bishozi.com

 • get med killing

  Ge bort en get !

  Ge bort en ung, dräktig get. Den kostar 225 SEK. En bock kostar 375 SEK
  Geten får samma namn som sin köpare, om inget annat anges. Varför inte köpa en till moster Agnes också!
  För ytterligare 25 SEK får du ett fint signerat och stämplat getcertifikat. Den perfekta gåvan till den som redan "har allt". 
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Get nu >>   Köp bock nu >>

 • bishoz skola

  Ge bort tre hönor

  Köp minst tre hönor till ett skolbarn för 75 SEK.
  Ett skolbarn som äger tre hönor kan tjäna ihop till sin egen skolgång genom att sälja ägg och föda upp kycklingar.

  Utöver de första tre kan fler hönor köpas för 25 kr/höna. Ett fint hönscertifikat till inköpta höns som du kan ge bort i present kostar  25 SEK.
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Höns nu >>

 • bishozi sisters far

  Ge bort ett får

  Vill du vara med och förändra världen?
  Det kostar bara 225 SEK.

  Köp ett får som levereras till en tonårsflicka i Uganda. Projektet Bishozi Sisters arbetar för att tonårsflickor ska kunna fortsätta gå i skolan och få en utbildning, ett får gör skillnad. 
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Får nu >>

 • ananasplanta

  Ge bort tre ananasplantor

  Änkor som alla drabbats av HIV/aids driver odlingsprojekt för att kunna försörja sig själva och sina barn. De samarbetar och odlar bönor, ärtor och potatis men framförallt ananas

   

  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp plantor nu >>

 • svensk bikupa

  Ge bort en bikupa

  Bishozi Fathers Association är en helt nystartad mansgruppen i Bishozi med ca 50 medlemmar.

  Bishozi Fathers Association  har redan börjat med bi-odlingsprojektet. De planerar att ha 3 bi-odlingar med vardera ca 30 bi-kupor som organisationsmedlemmarna skall sköta om tillsammans.

  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp bikupa nu >>

 • t shirstiort

  Köp Ekologiska kläder

  Om du köper Bishozi Projects fina linne, T-shirt eller tunika av ekologisk bomull till dig själv ger du samtidigt en medlem i våra projekt i Uganda en likadan utan kostnad. Tröjan som är i 100% bomull, finns i storlekarna S-XXL.

  Köp Linne >>   Köp T-shirt >>   Köp Tunika >>

 • Köp en get/Purchase a goat
 • Köp en ko/Purchase a cow
 • Köp tre hönor /Purchase three chickens
 • Köp ett får/Purchase a sheep
 • Köp annanasplantor/Purchase pineapple plants
 • Köp en bikupa/Purchase a beehives

 • Brunnsprojekt/The Well project
 • Ekologiska kläder
 • Konsthantverk från Bishozi International Project