Skip to main content

Projekt

Bishozi primary school

Många skolor på landsbygden i Uganda bedrivs med ett minimum av resurser. Första gången jag kom till Bishozi fick jag se att flera skolklasser var tvingade att ha lektioner ute eftersom det inte fanns plats för alla barn i den gamla skolbyggnaden med endast två klassrum som förövrigt såg ut som om den skulle rasa när som helst. Vilket den också senare gjorde under en regnperiod.

Ett år efter mitt första besök i Bishozi kunde vi återvända för att bygga ett helt nytt skolhus med två klassrum, kontor och förråd. Vi var 5 medlemmar från vår förening i Sverige som reste dit på egen bekostnad tillsammans med några kulturarbetare från Ugandas huvudstad Kampala. Detta blev förövrigt startskottet för allt som sedan hänt i våra projekt.

När den första skolbyggnaden knappt hade blivit färdig kunde vi bygga en ny latrin till Bishozi Primary School med hjälp av bidrag från Ekenässkolan i Ödsmål. En latrin är av största vikt när det gäller hygienen och hälsan för skolbarnen.

Foto : Annette Rosati
Nya kyrkan vid skolan

När alla skolbyggnaderna hade börjat bli färdiga beslöt vi oss för att hjälpa till med att bygga en ny kyrka ett stenkast från skolan. Den lilla kyrkan som låg där när vi kom hit var gammal och hade länge varit fallfärdig så vi började helt enkelt bygga nya kyrkomurar utanför den gamla kyrkans väggar.

När den nybyggda kyrkan, St Peters Church of Uganda, fått tak revs den gamla kyrkans väggar och en kort tid senare invigdes den nya kyrkan av biskopen när vi var här.

Kyrkan vid skolan, som är och alltid har varit en naturlig mötesplats för många bybor på kvällar och söndagar, är viktig ur många synvinklar, bl.a. fungerar den som extra skolsal och aula på vardagarna.

Vill du köpa tre hönor till ett barn? Minsta antal hönor är tre om du ska kunna hjälpa ett barn i grundskolan med skolkostnaderna. Utöver detta får du naturligtvis köpa hönor till så många barn du vill.

Foto : Annette Rosati

Senare kunde vi delvis med bidrag från Hos Marta och Maria i Stenungsund bygga ett traditionellt skolhus med papyrustak bredvid den första skolbyggnaden. Det gällde att få fler skolsalar snabbt utan allt för höga kostnader. Samtidigt kunde vi bevara lite av det traditionella byggnadssättet vilket ger ett behagligt och svalt klimat i skolsalarna tack vare papyrustaket.

Efter ytterligare en tid startade ett skolhusbygge till samt totalrenovering av ett annat gammalt skolhus på skolgården i Bishozi. Det sistnämnda som vi kallar för det Kallbergska Huset finansierades av företaget Kallberg AB i Stenungsund.

Under senare delen av 2010 startade vi återigen ett skolhusbygge, i Bishozi, nu med tanke på konst och kulturaktiviteter. Detta skolhus, med två skolsalar, kunde invigas i januari 2011 till minne av Göran Lundh i Nösund på Orust.

Foto : Annette Rosati