Skip to main content

Projekt

Hönsprojektet

En gång fick jag 3 hönor som tack från en medlem i Bishozi Women. Hon tänkte förmodligen att jag skulle ha dem till middag men jag äter inte kött. När det var dags att åka hem till Sverige visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med hönorna.

En 12-årig kille erbjöd sig att ta hand om dem tills jag kom tillbaka och så fick det bli. Efter 5 månader var vi tillbaka i Bishozi och jag skulle få igen mina hönor men då märkte jag att killen som haft hand om dem såg alldeles bedrövad ut.

När jag bad honom berätta hur han hade det fick jag veta att båda hans föräldrar bara för några månader sedan hade blivit sjuka och gått bort, med kort mellanrum, och sen dess hade ingen brytt sig om hur han mådde.

I skolan blev han mobbad av andra elever för att han inte hade någon skoluniform och lärarna brukade skicka hem honom för att han saknade böcker och pennor. Efter en tid hade han slutat att gå dit för det blev för jobbigt.

Foto : Annette Rosati

Ungdomarna i styrelsen ordnar möten och fritidsaktiviteter för sina medlemmar. En gång om året anordnas det stora barnkalaset i kulturcentret i Bishozi. Då roar sig alla tillsammans med uppträdanden, lek och tävlingar och dricker läsk och äter godis. De yngsta barnen får mest uppmärksamhet av alla under hela dagen.

När medlemmarna fyllt 16 år börjar de arbeta i utvecklingsprojekten 5 halvdagar i veckan när de är hemma från skolan och får genom det lära sig mycket om att driva projekt och sköta en farm och mycket annat som är bra att veta när man börjar bli vuxen.

Tidigare barn- och ungdomsprojekt som startats finns numera också under denna förenings tak som t.ex. hönsprojektet för barn och Bishozi Sisters fårprojekt.

De barn som inte har någon egen fadder kan delvis bli stöttade genom inkomster från projekt som Bishozi Students driver.

Vill du veta mer eller vara med och bidra till Bishozi Students Association? Kontakta annette.rosati@bishozi.com

Foto : Annette Rosati

Vi gick till skolan och med hjälp av en lärare där så kunde vi räkna ut att om skolbarnen fick 3 hönor var och sedan började sälja ägg och kycklingar så skulle de med tiden ha råd att skaffa sig skoluniformer, böcker och pennor.

Killen fick behålla mina tre hönor och tillsammans startade vi hönsprojektet för skolbarn.

Bishozi Students Association

Ungdomar och barn som får hjälp genom BIPs fadderverksamhet har på eget initiativ startat en förening de kallar Bishozi Students Association.

Medlemmarna som vill ta större ansvar för sina egna projekt samarbetar för att hjälpa fler barn och ungdomar att kunna gå till skolan vilket samtidigt ökar medlemsantalet i deras förening.

Foto : Annette Rosati