Bishozi Primary school

Bishozi-Primary-Scho

Många skolor på landsbygden i Uganda bedrivs med ett minimum av resurser. Första gången jag kom till Bishozi fick jag se att flera skolklasser var tvingade att ha lektioner ute eftersom det inte fanns plats för alla barn i den gamla skolbyggnaden med endast två klassrum som förövrigt såg ut som om den skulle rasa när som helst. Vilket den också senare gjorde under en regnperiod.

- Ett år efter mitt första besök i Bishozi kunde vi återvända för att bygga ett helt nytt skolhus med två klassrum, kontor och förråd. Vi var 5 medlemmar från vår förening i Sverige som reste dit på egen bekostnad tillsammans med några kulturarbetare från Ugandas huvudstad Kampala. Detta blev förövrigt startskottet för allt som sedan hänt i våra projekt.

- När den första skolbyggnaden knappt hade blivit färdig kunde vi bygga en ny latrin till Bishozi Primary School med hjälp av bidrag från Ekenäskolan i Ödsmål. En latrin är av största vikt när det gäller hygienen och hälsan för skolbarnen.

- Senare kunde vi med bidrag från Ekenäskolan i Ödsmål och Hos Marta och Maria Second-hand i Stenungsund bygga ett traditionellt skolhus med papyrustak. Det gällde att få fler skolsalar snabbt utan allt för höga kostnader. Samtidigt kunde vi bevara lite av det traditionella byggnadssättet vilket ger ett behagligt och svalt klimat i skolsalarna tack vare papyrustaket.

- En tid senare startade ytterligare ett skolhusbygge samt totalrenovering av ett annat gammalt hus. Det sistnämnda som idag kallas det Kallbergska Huset har finansierats av företaget Kallberg AB i Stenungsund.

- Under senare delen av 2010 började åter ett skolhusbygge nu med tanke på konst och kultur-aktiviteter. Detta skolhus kunde invigas i januari 2011 till minne av Göran Lundh i Nösund på Orust.

– Något som pågått en längre tid och även pågår just nu är kyrkobygget på skolgården. Kyrkan har länge varit fallfärdig. Nu byggs en ny upp runt den gamla kyrkans murar. Kyrkan som är en naturlig mötesplats för många på kvällar och söndagar är viktig ur många synvinklar, bl.a. fungerar den som skolsal och aula på vardagarna. Bygget har tidigare delvis sponsrats av Hos Marta och Maria Secondhand. Vi har kommit upp till takhöjd men saknar för närvarande medel att fortsätta. Vi är tacksamma för alla bidrag små som stora så att vi kan färdigställa denna viktiga byggnad som betyder så mycket för så många inte minst för skolan.

Vill du veta mer eller vara med och bidra till färdigställandet av kyrkan-mötesplatsen- skolsalen- aulan i Bishozi? Kontakta annette.rosati@bishozi.com

Vill du köpa tre hönor till ett barn? Minsta antal hönor är tre om du ska kunna hjälpa ett barn med skolkostnaderna. Utöver detta får du naturligtvis köpa hönor till så många barn du vill. De kostar 25 kr per styck. Märk inbetalningen med "hönor".
 Köp höns >>

 

 • get med killing

  Ge bort en get !

  Ge bort en ung, dräktig get. Den kostar 225 SEK. En bock kostar 375 SEK
  Geten får samma namn som sin köpare, om inget annat anges. Varför inte köpa en till moster Agnes också!
  För ytterligare 25 SEK får du ett fint signerat och stämplat getcertifikat. Den perfekta gåvan till den som redan "har allt". 
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Get nu >>   Köp bock nu >>

 • bishoz skola

  Ge bort tre hönor

  Köp minst tre hönor till ett skolbarn för 75 SEK.
  Ett skolbarn som äger tre hönor kan tjäna ihop till sin egen skolgång genom att sälja ägg och föda upp kycklingar.

  Utöver de första tre kan fler hönor köpas för 25 kr/höna. Ett fint hönscertifikat till inköpta höns som du kan ge bort i present kostar  25 SEK.
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Höns nu >>

 • bishozi sisters far

  Ge bort ett får

  Vill du vara med och förändra världen?
  Det kostar bara 225 SEK.

  Köp ett får som levereras till en tonårsflicka i Uganda. Projektet Bishozi Sisters arbetar för att tonårsflickor ska kunna fortsätta gå i skolan och få en utbildning, ett får gör skillnad. 
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Får nu >>

 • ananasplanta

  Ge bort tre ananasplantor

  Änkor som alla drabbats av HIV/aids driver odlingsprojekt för att kunna försörja sig själva och sina barn. De samarbetar och odlar bönor, ärtor och potatis men framförallt ananas

   

  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp plantor nu >>

 • svensk bikupa

  Ge bort en bikupa

  Bishozi Fathers Association är en helt nystartad mansgruppen i Bishozi med ca 50 medlemmar.

  Bishozi Fathers Association  har redan börjat med bi-odlingsprojektet. De planerar att ha 3 bi-odlingar med vardera ca 30 bi-kupor som organisationsmedlemmarna skall sköta om tillsammans.

  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp bikupa nu >>

 • t shirstiort

  Köp Ekologiska kläder

  Om du köper Bishozi Projects fina linne, T-shirt eller tunika av ekologisk bomull till dig själv ger du samtidigt en medlem i våra projekt i Uganda en likadan utan kostnad. Tröjan som är i 100% bomull, finns i storlekarna S-XXL.

  Köp Linne >>   Köp T-shirt >>   Köp Tunika >>

 • Köp en get/Purchase a goat
 • Köp en ko/Purchase a cow
 • Köp tre hönor /Purchase three chickens
 • Köp ett får/Purchase a sheep
 • Köp annanasplantor/Purchase pineapple plants
 • Köp en bikupa/Purchase a beehives

 • Brunnsprojekt/The Well project
 • Ekologiska kläder
 • Konsthantverk från Bishozi International Project