Vattenprojekt

djupborrad brunn bishozi

I januari 2006 kunde vi genom en stor insamling i Stenungsunds kommun djupborra en brunn i Bishozi,Jan Ivarssons Naikondo, (Naikondo betyder brunn på stamspråket Runyankole). 60 meter ner i marken fann vi rent vatten och sedan dess har denna brunn aldrig sinat. Alla människor i Bishozi med omnejd har tillgång till rent dricksvatten. De har blivit friskare och starkare. Skolbarnen kan dricka sig otörstiga när helst de behöver eftersom brunnen ligger bara ett stenkast från Bishozi Primary School. I de byar där vi verkar i Kiruhura-distriktet finns det ingen möjlighet att få grundvatten i vanliga grävda brunnar. Man måste djupborra om man inte vill sitta och vänta på att regnperioderna ska komma och fylla groparna man grävt med regnvatten så man får en bakteriehaltig, grumlig sörja som sällan räcker till nästa regnperiod. I vår projektby, Akati, har de stora vattenproblem. Därför har vi valt vatten som tema under hela 2012. Vi säjer vattendroppar för 1:-/styck och hoppas på så sätt kunna djupborra i Akati så fort det är möjligt.

- Om ni vill känna på hur det är att bo i en by där brunnen ligger långt bort ifrån där man bor men inte har möjlighet att göra en resa dit så kan ni köpa er att par stora plastdunkar och sedan stänger ni av vattnet hemma i några dagar. På morgonen när ni vaknar tar ni era vattendunkar och börjar gå mot den sjö eller brunn som ligger närmast. När ni finner vatten så kan ni fylla era dunkar och bär sedan hem dem. Vattnet ni bär hem ska räcka till allt, bad, tvätt, mat och dryck för hela familjen. Gör om detta under några dagar och se vad som händer.


Bilden: Den Djupborrade brunnen i Bishozi.

 • get med killing

  Ge bort en get !

  Ge bort en ung, dräktig get. Den kostar 225 SEK. En bock kostar 375 SEK
  Geten får samma namn som sin köpare, om inget annat anges. Varför inte köpa en till moster Agnes också!
  För ytterligare 25 SEK får du ett fint signerat och stämplat getcertifikat. Den perfekta gåvan till den som redan "har allt". 
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Get nu >>   Köp bock nu >>

 • bishoz skola

  Ge bort tre hönor

  Köp minst tre hönor till ett skolbarn för 75 SEK.
  Ett skolbarn som äger tre hönor kan tjäna ihop till sin egen skolgång genom att sälja ägg och föda upp kycklingar.

  Utöver de första tre kan fler hönor köpas för 25 kr/höna. Ett fint hönscertifikat till inköpta höns som du kan ge bort i present kostar  25 SEK.
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Höns nu >>

 • bishozi sisters far

  Ge bort ett får

  Vill du vara med och förändra världen?
  Det kostar bara 225 SEK.

  Köp ett får som levereras till en tonårsflicka i Uganda. Projektet Bishozi Sisters arbetar för att tonårsflickor ska kunna fortsätta gå i skolan och få en utbildning, ett får gör skillnad. 
  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp Får nu >>

 • ananasplanta

  Ge bort tre ananasplantor

  Änkor som alla drabbats av HIV/aids driver odlingsprojekt för att kunna försörja sig själva och sina barn. De samarbetar och odlar bönor, ärtor och potatis men framförallt ananas

   

  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp plantor nu >>

 • svensk bikupa

  Ge bort en bikupa

  Bishozi Fathers Association är en helt nystartad mansgruppen i Bishozi med ca 50 medlemmar.

  Bishozi Fathers Association  har redan börjat med bi-odlingsprojektet. De planerar att ha 3 bi-odlingar med vardera ca 30 bi-kupor som organisationsmedlemmarna skall sköta om tillsammans.

  Hur fungerar det? Läs mer här >>
  Köp bikupa nu >>

 • t shirstiort

  Köp Ekologiska kläder

  Om du köper Bishozi Projects fina linne, T-shirt eller tunika av ekologisk bomull till dig själv ger du samtidigt en medlem i våra projekt i Uganda en likadan utan kostnad. Tröjan som är i 100% bomull, finns i storlekarna S-XXL.

  Köp Linne >>   Köp T-shirt >>   Köp Tunika >>

 • Köp en get/Purchase a goat
 • Köp en ko/Purchase a cow
 • Köp tre hönor /Purchase three chickens
 • Köp ett får/Purchase a sheep
 • Köp annanasplantor/Purchase pineapple plants
 • Köp en bikupa/Purchase a beehives

 • Brunnsprojekt/The Well project
 • Ekologiska kläder
 • Konsthantverk från Bishozi International Project